Witam, zakładam nowy wątek dedykowany oprogramowaniu do tworzenia nowych gier na NES / Famicom. Możecie tutaj wymieniać się swoimi poglądami, pisać porady i opinie.
Piszę, ponieważ od dawna tli się w mojej głowie pomysł na grę 8 bitową. Ponieważ nie jestem informatykiem i nie znam odpowiednich podstaw programowania moja uwaga skupiła się na oprogramowaniu
NESmaker.

Autorzy programu stworzyli narzędzie zawierające wszystkie komponenty pozwalające na tworzenie kompletnych gier na NESa bez obszernej wiedzy o programowaniu. Oczywiście dla bardziej zaawansowanych deweloperów program umożliwia ingerencję w kod gry. W przyszłym miesiącu chce zamówić oprogramowanie i zacząć prace twórcze.
Do wstępnych prac nad grą od samego początku zabrałem się solidnie i zadaniowo. Mam rozrysowany / rozpisany jej koncept. Dodatkowo mam ogarniętego rysownika, który stworzy grafiki koncepcyjne, projekt tła tytułowego i poszczególne grafiki wprowadzające w historię. Dodatkowo mam osobę, z którą będę pracował nad ścieżką dźwiękową. Wszystko powinno być wykonane maksymalnie profesjonalnie. Te sprawy są na ten moment dopięte. Moim celem jest stworzenie dobrej, klimatycznej gry, a w przyszłości wystartowanie w konkursie gier homebrew (
NESmaker Byte-off).

Moje pytania do Was Contrabandyci. Czy ktoś z Was miał do czynienia z oprogramowaniem
NESmaker? Jakie są wasze odczucia odnośnie pracy na tym programie? Jak byście porównali efekty pracy na
NESmakerze w odniesieniu do tradycyjnego
Assemblera? Myślę, że
ASM będzie kolejnym poziomem, na który z czasem wejdę, jednak na ten moment potrzebuję prostego narzędzia pozwalającego osiągnąć zamierzony efekt. Od czegoś trzeba zacząć.

Wszelkie Wasze opinie i wskazówki odnośnie początków pracy na ww. oprogramowaniu są bardzo miłe widziane

Pozdro Contrabandyci!!!