Towarzysze i Towarzyszki,
Działacze i Działaczki,
Ludu grający miast i wsi!
Mam zaszczyt zaprosić Was do udziału w pierwszym w czternastoletniej historii zlotów turnieju
Boule GentlemNES(ńsk) Tournament. Pytacie jak połączyć francuską grę w rzucanie kul z tematem tegorocznego zlotu? Otóż to bardzo proste:
Na początku lat 20. rodzina wyemigrowała z kraju „za chlebem” do Francji. W 1926 Edward Gierek zaczął pracować w kopalni Arenberg jako ładowacz. W 1929 wyjechał wraz z rodziną do Paryża, a następnie zostali skierowani do miejscowości Belfort. Rok później trafił do położonego w Alzacji Ensisheim, gdzie pracował z ojczymem w kopalni potasu. Z powodu złego stanu zdrowia ojczyma pojechał na północ, do departamentu Pas-de-Calais. Rodzina osiedliła się w miejscowości Leforest. W maju 1931 wstąpił do związków zawodowych i polskiej sekcji Francuskiej Partii Komunistycznej. W 1934 zorganizował strajk solidarnościowy ze zwalnianymi Polakami w kopalni Leforest. Za organizację strajku został wysiedlony karnie do Polski. W listopadzie tego samego roku został powołany do służby wojskowej. Służył w 1 Pułku Artylerii Motorowej. W 1936 po zmianie stanu cywilnego i zakończeniu służby wojskowej wyemigrował do Belgii. W Belgii ponownie działał w partii komunistycznej. Pracował tam w kopalni węgla kamiennego w Eisden w Limburgii.
Skoro mamy już jasność co do francuskich koneksji Zlotu pełnego Gierek, to możemy przejść do meritum.
Oto ogólne zasady gry:
klikCo do szczegółów to będziemy grać do 9 nie do 13 punktów i będzie to turniej singlowy! Mecze rozgrywane będą w trybie 'ad hoc', po dżentelmeńsku w przerwach między innymi konkursami. Ja nie będę nawet nadzorował turnieju - przychodzi dwie zainteresowane osoby i rozgrywa mecz z drabinki między soba, potem informują mnie o wyniku i zestaw do bule może być pobrany przez kolejną parę. Oczywiście mecze nie muszą odbywać się po kolei, dowolna para jak chce zagrać mecz między sobą to się umawia i gra. Jedyny warunek to to, że
PRZEGRANY przychodzi i informuje mnie o wyniku spotkania. Ja wtedy wpisuję wynik do interaktywnej tabeli i sprawa jest zamknięta. Turniej skończy się po rozegraniu ostatniego meczu, o wyniku zadecyduje liczba punktów wg schematu 2pk za wygraną/ 1pk remis /0pk porażka, przy takiej samej liczbie punktów decyduje stosunek małych punkcików z poszczególnych gier.
Muszę sporządzić tę interaktywną tabelę w Excelu i dać Markowi do wydruku harmonogram dlatego proszę Was o szybką rejestracją w temacie jeśli jesteście zainteresowani zmaganiami w ciekawą i dżentelmeńską grę jaką są boule. Czas do niedzieli/ max poniedziałku!
LISTA ZAWODNIKÓW:
1) Arek
2) Daf
3) Dziat
4) Verteks
5) OsA
6) Mcin
7) kompot
8 ) żur0
9) Senshu
HARMONOGRAM SPOTKAŃ:1. Arek - żur0
2. daf - kompot