Miałem w swoim życiu wiele klonów konsol 8 bit-owych.
Jedne lepsze drugie gorszę. Ale jednak oryginał zawszę będzie najlepszy.
Było wiele reedycji Nintendo.
NESE-001 ma wszystko co trzeba AV wymienny 72 Pin Connector Cartridge Slot ale niestety jest strasznie dużą konsolą.
FAMICOM HVC-101 dość ciężko dostać i sam wygląd mi się nie podoba (wygląda jak antyczna kasa fiskalna).
Postanowiłem dać drugą szansę FAMICOM HVC-001 miałem ją w 2016 roku była super ale brak możliwości użycia swojego ulubionego game pada spowodował że sprzedałem ją.
Dzięki uprzejmości użytkownika Allegro BosS_MaarioS ( gorąco polecam profesjonalne odnawia i dodaje AV MOD do swoich konsol) stałem się szczęśliwym posiadaczem dwóch sztuk.
Niestety sprzęt z 1985 roku miał wadę , game pady były połączone bezpośrednio do płyty głównej. Same kable są dosyć krótkie 0koło 30 cm.
Ale dla chcącego nic trudnego i jest aliexpress .
Nowe wtyczki kosztowałem mnie 6 PLN za sztukę niestety trzeba czekać miesiąc na dostawę.
W Internecie jest wiele gotowych schematów . Sam miałem problemu bo w mojej wersji konsoli były inne kolory kabli i musiałem po kolei lutować kabelki.
Kolejnym problemem jest ze większość osób po prostu wycina otwór w obudowie i wkleja nowe złącza.
Wiadomo to pracuję wiec po jakimś czasie dochodzi do wyrwania slotu 7 pin z obudowy .
Postanowiłem zaprojektować blokady na wzór tych od konsoli NESE-001.
Blaszki zostały wykonane w lokalnej firmie zajmującej się obróbką metali z blachy 2 mm
Otwory 3 mm śruby M2 stożkowe. W blaszce przedniej wykonałem fazowanie by śruby elegancko się schowały.
Dwie blaszki blokują slot i dają potrzebny luz .
Całość wyszła całkiem nieźle a FAMICOM HVC-001 stał się moją główną konsolą w którą gram co weekend.