Przygody Mariana to temat dość mocno wyeksploatowany, zarówno pod względem gier jak i filmów. Na fali popularności gier video powstało sporo produkcji telewizyjnych z hydraulikiem.
Jedna z popularniejszych produkcji w naszym kraju to
Przygody braci Mario. Serial-kreskówka z roku 1989-1990. Na początku i na końcu każdego odcinka była wstawka live-action. Ale to mnie średnio interesowało. Zawsze wyczekiwałem na samą kreskówkę i muszę przyznać, że lubiłem to gówno za dzieciaka. Możliwość pooglądania bohatera gry z mojej ukochanej konsoli - napawała mnie jakąś dumą. Więc to takie moje 'guilty pleasure'. Coś tam da się znaleźć na youtubie. Tutaj przykładowy odcinek:
https://youtu.be/UM_BvijP7oQAle ja nie o tym. Nie było w historii jednak filmu z Marianem. Takiego z prawdziwego zdarzenia z którego wyciekał by klimat gry. To się jednak zmieni już niedługo, bowiem pojawił się zwiastun nowego filmu
Super Mario Bros: The Movie, którego premiera została zaplanowana na wiosnę 2023 roku. Opis jak na razie dość skąpy:
Super Mario Bros.: The Movie jest pełną przygód animacją 3D opartą na serii gier komputerowych stworzonych przez firmę Nintendo. Głównymi bohaterami opowieści są bracia hydraulicy, Mario i Luigi, którzy trafiają do magicznego Mushroom Kingdom. Tam przeżywają rozmaite przygody ze swoimi przyjaciółmi, wśród których możemy wymienić chociażby księżniczkę Peach oraz Toada. Niestety ich bezpieczeństwu zagraża złowrogi Bowser.
Ale to co najważniejsze - zapowiada się produkcja kinowa z prawdziwego zdarzenia na licencji ze sporym budżetem.
POLSKA PREMIERA: 26 MAJ 2023R. A temat zakładam, bo pojawił się pierwszy zwiastun: