Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Opisy i recenzje gier / Odp: Raf World - Journey to Silius
« Ostatnia wiadomość wysłana przez daf dnia Marca 24, 2023, 15:46:45 »
Nie zapomnę nigdy recenzji autorstwa Nox_A15, która zrobiła na mnie ogromne wrażenie, gdy czytałem jeszcze emu-kouncik z CD-Action. Mistrzostwo. To stamtąd dowiedziałem się o tej grze (ten konkretny numer zinu daję Wam jako załącznik w tej wiadomości - polecam!).

No a później polubiłem grę samą w sobie - bardzo klimatyczna platformówka, zawszę czuję jakieś takie przygnębienie głównego bohatera z powodu jego sytuacji. Świetny futurystyczny klimat, zapadający w pamięci bossowie i rewelacyjna muzyka (pamiętam, że zrzuciłem ją na mój pierwszy odtwarzacz MP3, który miał 64 MB pamięci i słuchałem często w drodze do szkoły).

Największą wadą tej gry jest fakt, że jest bardzo krótka. Tak jakby po utracie praw do licencji Terminatora, Sunsoft stwierdził "a chuj, zostaw jak jest, kończymy to".

Zapadł mi w pamięci także hack Silius Plus autorstwa Alzena - to był wielki miłośnik tej gry, szanowałem.

Ściągać i czytać. ↓↓↓
2
Kącik muzyczno-filmowy / Odp: Czego teraz słuchasz?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Mcin dnia Marca 22, 2023, 21:27:02 »
MARKU, odjebanie czegoś muzycznego na zlocie mi też chodziło po głowie, ja myślałem o Contrabandyckiej wersji Tri Poloskyjakby ktoś nie znał, oryginał:https://www.youtube.com/watch?v=QiFBgtgUtfw

wersja polskahttps://www.youtube.com/watch?v=gsTiTBsgAew
a w pracy powoli odsłuchuje tegoż:https://www.youtube.com/watch?v=NJUmEyykf4Q&list=PLbVO_LyOxtgQQqViHbfaCuCOjXJE210q_&index=1
3
Opisy i recenzje gier / Odp: Tennis
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MarcinSzabla dnia Marca 22, 2023, 16:48:56 »
@daf
Z podobnych względów lubię zwykłego NESowego Soccera - prostota i pewna uroczość oprawy. Nie wymagasz wiele od gry, ponieważ jest na co drugim multicarcie gorszego sortu, jednak bez wymagań można sobie fajnie pyknąć meczyk samemu, czy z bratem/kumplem.
4
Kącik muzyczno-filmowy / Odp: Czego teraz słuchasz?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Ćwirek dnia Marca 22, 2023, 16:18:03 »
Genialny Chiptune 8)
5
Wydarzenia w klimacie retro / Odp: Czy Retro Wróci do Mody [Radio Rzeszów - 18.03.2023]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez mono dnia Marca 20, 2023, 19:14:40 »
Zgadza się. To już nie są przelewki. To już są początki polskiego game-devu :D Pionierzy i prekursorzy.
Dzięki Marek za wątek. A na dodatek jeszcze mała notka o KWAS-ie, który odbył się w wigilię wydarzenia nieopodal w lokalu Stary Browar przy współudziale nie kogo innego ale (a cóż to za postać przemyka po ulicach) MWK we własnej osobie.
https://ptodt.org.pl/wszyscy/k-w-a-s-28-w-rzeszowie/
Kaz nie opisał zdjęcia, ale od lewej: RobertXS, MWK, Trub, Kaz, DiskDoctor, MAG(M) i ja.
Może na przyszły raz zapowiadać takie wydarzenia też i u Was?
6
Wydarzenia w klimacie retro / Czy Retro Wróci do Mody [Radio Rzeszów - 18.03.2023]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MWK dnia Marca 19, 2023, 13:33:24 »
Za pozwoleniem Mono, pozwoliłem sobie umieścić jego nowinkę z żerania w odpowiednim temacie. Cytując:

Wczoraj o 10:15 w Radiu Rzeszów mieliśmy okazję pogadać trochę o 8-bitowcach. W audycji uczestniczył Kaz (AtariOnline), Jad (Avalon), Michał Piętal (Politechnika Rzeszowska) i ja - atarowiec :) Skoncentrowaliśmy się na komputerach i za mało było o konsolach (właściwie tylko mała wzmianka), ale to zorientowałem się poniewczasie i następnym razem się to naprawi. Jakby ktoś chciał posłuchać konwersacji to podrzucam linka:

>> https://radio.rzeszow.pl/audycje/czy-sprzety-retro-przejma-rynek

(gdyby ktoś zechciał sobie pobrać całość materiału w formacie mp3 i odsłuchać poza stroną, to zapraszam do klikania TUTAJ)

Na koniec chciałem tylko dopisać, iż moim zdaniem retro, jako całość zjawiska, zarówno komputery, konsole jak i styl, już od dłuższego czasu zauważalnie przeniknęło do naszego życia i spotyka się z coraz większą akceptacją społeczeństwa, bo już nie na zasadzie ciekawostki, czy sentymentu (tego oczywiście też, szczególnie dla nas przede wszystkim), ale jako patent na życie, takiego wiecie, już bez skrępowania, że to jakieś "dziecinne wygłupy", patent, który pozwala ludziom zatrzymać się, popatrzeć, posłuchać i pomyśleć - hm, rzeczywiście, coś w tym jest.
7
Opisy i recenzje gier / Odp: Tennis
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MWK dnia Marca 18, 2023, 20:52:17 »
O kuurrrw... nieźle Panie! Penis Tennis, to ta jedna z niewielu gier, która nie przestaje mnie zadziwiać, ACZ w którą nie przestaję nie grać, haha! Serio. Na spotkaniu, na zlocie, tym bardziej z dafem, zawsze spoko, ale tak na singla z komputerem, to chyba nigdy nie grałem dłużej niż Yerzmyeyowe 43 sekundy  8)

Tym niemniej GRATULUJĘ & SZANUJĘ, bo jeżeli ta walka była chociaż w minimalnym stopniu tak emocjonująca jak samo czytanie opisu z jej przebiegu, to musiała być rzeczywiście niezła batalia, nerwy i pot, jak niejednokrotnie w prawdziwym meczu gdy grają pierwsze rakiety typu Nadal, Tsitsipas, Zverev, Wawrinka czy Djoković.
8
Opisy i recenzje gier / Odp: Little Nemo: The Dream Master
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MWK dnia Marca 18, 2023, 20:30:57 »
Nie trzeba słów. Wystarczą gesty.   8)

>> https://www.youtube.com/watch?v=xuqbdJbLZ7s&t=400s
9
Opisy i recenzje gier / Odp: Golgo 13 [SERIA]
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MWK dnia Marca 18, 2023, 20:27:50 »
Seria Golgo 13, to zajebisty temat... ale dla mnie zajebisty dopiero teraz, wszak za gówniarza nie miałem żadnego styku z tą grą, zaś potem (już za czasów emulacji) było tak jak piszesz, DAF, szybko, nawet bardzo szybko się zniechęcałem i równie momentalnie wrzuciłem ją na długie lata do wirtualnego folderu "krapy totalne, nie ruszać!" ;-)

Natomiast jak już wspomniałem, teraz - a dokładnie jakiś rok temu - kiedy sobie ją odświeżyłem podczas jakiejś sesji na youtubce, byłem wręcz w szoku jak rozbudowana i wielowarstwowa (pod względem rozgrywki) jest ta gra. No i robotę robią fantastyczne cutscenki. Następnie odpaliłem już na everdrive poświęcając jej już znacznie więcej czasu i może to śmieszne, ale gra wywołuje u mnie podobne emocje (?) co przy okazji Lupina Senseja, być może dlatego, że tej ostatniej również nie poświęciłem dostatecznie dużo czasu, a gdy to już zrobiłem, to gra otworzyła się cudownie i wciągnęła mnie do dzisiaj. Ale co ja tam piszę, przecież każdy z Was mógłby z miejsca wymienić chociaż tyle gier ile ma palców u rąk, z którymi postąpił podobnie, a dopiero później, czy to za sprawą zlotów, czy internetu, dowiedział się, że takie z pozoru średniodopracowane "crapy" mogą być o wiele bardziej wciągające niż się początkowo wydawało - patrz chociażby Parasol albo Sylwester Koksa  8)

Wracając jeszcze na słówko do obu części omawianej gry - nie grałem jeszcze na poważnie, ale mam je na swojej kiedyśowej liście do zrobienia!
10
Kącik muzyczno-filmowy / Odp: Co teraz oglądasz?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez MWK dnia Marca 18, 2023, 19:52:27 »
DAF, obejrzałem ten Lighthouse. Stary! Megusta! Klimat ciężki jak dziesiąte okrążenie w Contrze ze zwykłym strzelaniem! Szanuję i dziękuję za polecenie, ale filmidło zdecydowanie nie dla każdego (spogląda na OsA8)
Strony: [1] 2 3 ... 10