Mamy temat o muzyce, warto chyba posiadać również ten od filmów, c'nie?
Na pierwszy ogień idzie coś, co obejrzałem wczoraj do przysłowiowej poduszki i na prawdę bardzo mile mnie zaskoczyło, wszak byłem przekonany, że takich filmów już się nie kręci. Mowa tutaj o filmie
Summer of 84.
Krótko o co chodzi. To film rodem jak z lat 80 (jak sama nazwa wskazuje). Lato, grupka dzieciaków i ich sposób na wakacyjną nudę. Jest tu dosłownie wszystko czego życzyłby sobie miłośnik starego, dobrego kina. Jest klub, jest domek na drzewie, jest 4 klasycznych kurdupli (normalny bystrzak, gruby co zawsze ma pod górkę, chudy w okularach wykazujący się ponadprzeciętną wiedzą i kozak twardziel z patologicznej rodziny), jest podglądanie sąsiadów (i sąsiadki), są kasety magnetofonowe, są krótkofalówki, są dziecience rozkminki o świecie, są magazyny dla dorosłych, jest rywalizacja o to, kto pierwszy wejdzie w tak zwaną dorosłość, są też pierwsze miłości, pierwsze piwko na nielegalu, pierwszy pocałunek no i wreszcie jest też lecące w tle retrowave/synthwave, którym cały film dosłownie ocieka... OK, zabrakło tylko chyba największej ikony lat osiemdziesiątych, wiadomo czego, NESa, aczkolwiek '84 to niestety jeszcze odrobinę za wcześnie dla USA, gdyby tylko akcja filmu osadzona była jakieś dwa latka później to z pewnością nasza ukochana konsola też przewijałaby się gdzieś w tle

No a jeśli chodzi o przewijanie w tle to baczne oko widza wypatrzy pewien owiany legendami automat arcade w tle jednej ze scen, na prawdę BARDZO fajny smaczek ze strony autorów

Nie chcę nic spojlerować dlatego nie będę opisywał samego filmu ponad to, co możemy przeczytać w zajawce. Generalnie wspomniana grupka dzieciaków znalazła sobie patent na wakacyjną nudę - czyli - ubzdurali sobie, że ich sąsiad jest seryjnym mordercą, haha, to wszystko przez pryzmat dziecięcej wyobraźni. No mówię Wam, wszystko to bardzo miodnie posklejane. Końcówka filmu natomiast
MEGA! Powiew świeżego acz nostalgicznego powietrza w całych oparach teraźniejszego, filmowego kiczu. Polecam, Polecam i jeszcze raz POLECAM

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.