Co do drabin/roslin/lancucha to bylo tak jak mowisz, ale zrezygnowalem bo zwracano mi uwage
wlasnie aby to zlikwidowac. W starym demo jest ta metoda, mozesz sprawdzic.
https://dl.dropboxusercontent.com/s/ivyzg7r3a3i4ofx/platform_maze_game_old.nesO trudnosci skoku i opadaniu z drabinki wlasnie to bylo tez celem. Bylo zbyt latwo.
Przejscie po takich wiszacych lancuchach bylo zerowym wyzwaniem, a tak jest pewna dodatkowa
mechanika trudnosci (wzorowana na przeskakiwaniu z liny na liny z tomb raidera 4 - bylo trudne
ale ja sie jaralem tym, bo bylo wyzwanie). Jak chwile sie pocwiczy naprawde nie bedzie problemu.
Co do broni - mozna to zmienic, ale ten fakt jest celowy. Oczywiescie nie tlumacze sie w stylu
"It's not a bug, it's a feature", ale to jest akurat prawda

Pilka ma licznik lotu, jak wyleci
poza ekran ona wirtualnie leci dalej - chcialem zasymulowac wlasnie czas wypadniecia poza ekran.
Ale juz wczesniej myslalem aby skrocic ten czas.
Co do zginiecia w miejscu odrodzenia to zwyczajnie bledy jakie opisalem wczesniej w postach
czyli projekt demo poziomow nieprzemyslany i niepotestowany dokladnie. Projektujac mapki bede
na to zwracal uwage bo juz kiedys w Jet Set Willy byly takie miejsca gdzie spadajac z ekranu nizej
ginelismy, to po respawn upadalismy na przeciwnika/kolce ginac w petli. Wiec to jest pulapka czesta
w takich grach.
Co do ruchomej platformy tez pisalem posty wczesniej, ze te demo ma stary kod platformy,
a w nowym juz gracz jedzie na niej automatycznie. Niestety nie upublicznie dema, bo ma juz caly swiat
otwarty i nie chce mi sie teraz zamykac mapek dla dema.
Co do plywania niestety nie bedzie, bo wtedy podwodne mapki straca sens bo bedzie mozna wszedzie
podplynac/wyplynac. Ale kiedys myslalem o tym tez

Mozna zaczac od odstatniego miejsca po load, to nie problem. Zwyczajnie na czas dema tego nie ma.
Druga sprawa chcialbym wlasnie start od srodka swiata, bo jak zginiemy gdzies na dole w rogu
w trudnym miejscu to taki load zrobi nam jakby reset. Po zebraniu wszystkiego na takiej mapce
mozna zwyczajnie cisnac reset, load i bez potrzeby szorowania przez polowe mapek wrocic na
srodek

Nie wiem czy zauwazyles, ale mapka ma znaczniki. Sa dwa: Jeden ptaszek oznacza zebrane wszystkie monety
a ptaszek + w rogu gwiazdka to zebranie takze krysztalu/szafir/diament.
Ja uwielbiam gry ala Jet Set, Montezuma - brakuje mi takich.