Planowałem to już daaawno, ale zebrałem się dopiero krótki czas temu - czyli napisanie czegoś w PCEASM.
Analizując dokumenty, źródła i zerkając w debbugery emulatorów PCE, w końcu (zadowalająco) rozpracowałem tą ciekawą konsolę..
Pod względem programowania przypomina NES/Famicom, więc każdy mający już doświadczenie w 6502 będzie jak w domu bo
procesor HuC6280A bazuje własnie na nim. Chyba największą różnicą jest prędkość - ma dwa tryby 1.79 MHz więc
prędkość podobna do tego w NES oraz... Tryb 4x szybszy czyli 7.16 MHz - Torpeda!
Czy są związane z tym ograniczenia? Z tego co czytam to nie, zwyczajnie można sobie wybrać dowolny tryb,
chyba największym zastosowaniem trybu 1.79 MHz to niższy pobór prądu w PCE przenośnych zasilanych bateryjnie (TG Express).
Procesor graficzny to dopiero zarypista sprawa, posiada paletę kolorów 9-bitowa (512 kolorów na ekranie)
a dokładnie mamy do dyspozycji 16 palet po 16 kolorów każda (256) dla SPRITES i to samo dla TŁA (kolejne 256). Bajer.
Wielkość ROM także elastyczna, nie trzeba bawić się w mappery jak w NES bo mamy szynę adresową 21-bit więc
możliwość zaadresowania banków 8KB w ilości do 2MB (są pewne ogracznienia, realnie to "bezproblemowe" 1MB - sam taki skompilowałem). Też super!
Na chwilę obecną mam praktycznie na tyle opanowany system, że jestem w stanie każdy swój projekcik przepisać na PCE,
ale z jednym ograniczeniem - PSG

Niestety na razie ciężko mi ten układ dźwiękowy ogarnąć, nawet na scenie homebrew
słabo o sensowne rozwiązania (albo takich nie znalazłem). Więc temat jeszcze do ugryzienia...
Aha jeden minusik to brak obsługi sprite wielkości 8x8, najmniejszy to 16x16 - czyli jak używaliśmy małych obiektów w NES wielkości 8x8 to trzeba je nieco przerobić.
Tak wogóle to słyszeliście, że Micro Mages jest portowane na PCE?
Pierwsze moje demo - nic specjalnego, ale jak na początek zawsze coś
http://dl.dropboxusercontent.com/s/82w9q2mqiaqr8f5/pcetg16_demo.pceVideo: